Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szaraki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

szybciutko się je robi, są bardzo smaczne i zdrowe

Szaraki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szaraki

 

Sposób przygotowania:

Szaraki
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, jajko, olej i połowę wody, zagniatać ciasto ew. dolewając wody. Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Urywać kawałeczki ciasta i toczyć z nich w dłoniach małe wałeczki. Wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 min. Osączyć. Lekko osączone można wrzucić z powrotem do garnka, dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Podawać ze skwarkami z boczku i cebulką albo z mięsem w sosie, albo z białym serem i śmietaną. Można je też odsmażyć. Jeśli ciasto rozwałkujemy i pokroimy w dość cienkie paski uzyskamy razowy makaron. Z ilości podanych składników były 3 porcje.
Szaraki
zagniecione ciasto na kluski
Szaraki
ugotowane szaraki

Tagi:

jajko jajka