Sposób przygotowania:
Szare kluski wersja 4 ( z otrębami)
Obrać, umyć i pokroić na kawałki ziemniaki. Utrzeć w malakserze . Odcisnąć dokładnie w podwójnie złożonej gazie lub lnianej ściereczce kuchennej ( ma zostać ok. 1 szklanki masy ) . Włożyć masę do miski .Dodać mąkę , otręby, jajko i szczyptę soli. Wymieszać. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku . Między czasie pokroić słoninę w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni . Na wrzącą wodę kłaść łyżeczką kluseczki z masy ziemniaczanej i gotować 3 minuty od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami ze słoniny i obgotowaną kiszoną kapustą z kminkiem.* Z ilością mąki pszennej jest kłopot, bo dokładne określenie jej ilości zależy od rodzaju ziemniaków .Musimy zacząć od ilości podanej w przepisie - wkładamy łyżeczką 2 kluski na wrzątek i sprawdzamy: jeśli wypływają całe na wierzch gęstość ciasta jest w porządku , jeśli kluski się rozpływają trzeba dodać mąki ( 1-2 płaskie łyżki ) i znów spróbować. Niestety nawet na oko nie da się określić czy ciasto jest dobre - trzeba przeprowadzić próbę.