Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Szare kluski wg Buni - 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Trochę inna wersja naszych ulubionych klusek . Czasem robię z samych surowych ziemniaków , czasem z dodatkiem puree z gotowanych .

Szare kluski wg Buni - 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szare kluski wg Buni - 2

 

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski wg Buni - 2
Obrać ziemniaki . Jeden ugotować , odcedzić i utłuc na miałko lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków .Resztę ziemniaków ( 3 szt. ) utrzeć w malakserze na miałko ( lub na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ).Utarte surowe ziemniaki odcisnąć w lnianej ściereczce kuchennej ( gęstej podwójnie złożonej gazie )- powinno być ok. 1 szklanki odciśniętej masy .Włożyć do miski .Wymieszać mąki ze szczyptą soli .Dodać jajko , mąki i puree ziemniaczane do odciśniętych surowych ziemniaków . Dobrze wymieszać . Nastawić osoloną wodę w dużym garnku . Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni . Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 2-3 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) . Te kluski gotuje się chwilę krócej niż z samych tartych ziemniaków . Są delikatniejsze więc trzeba jak sie je wrzuci łyżeczką na wrzątek i wypłyną zmniejszyć gaz żeby nie gotowały się za mocno .
Szare kluski wg Buni - 2
Jeden ziemniak ugotować i zrobić z niego puree - ostudzić
Szare kluski wg Buni - 2
Resztę ziemniaków utrzeć w malakserze i odcisnąć dokładnie
Szare kluski wg Buni - 2
Wymieszać ziemniaki puree , utarte , mąki , jajko i szczyptę soli
Szare kluski wg Buni - 2
Gotować na osolonym wrzątku -kładąc małą łyżeczką

Tagi:

jajko jajka