Sposób przygotowania:
Szare kluski wg Buni - 2
Obrać ziemniaki . Jeden ugotować , odcedzić i utłuc na miałko lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków .Resztę ziemniaków ( 3 szt. ) utrzeć w malakserze na miałko ( lub na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ).Utarte surowe ziemniaki odcisnąć w lnianej ściereczce kuchennej ( gęstej podwójnie złożonej gazie )- powinno być ok. 1 szklanki odciśniętej masy .Włożyć do miski .Wymieszać mąki ze szczyptą soli .Dodać jajko , mąki i puree ziemniaczane do odciśniętych surowych ziemniaków . Dobrze wymieszać . Nastawić osoloną wodę w dużym garnku . Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni . Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 2-3 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) . Te kluski gotuje się chwilę krócej niż z samych tartych ziemniaków . Są delikatniejsze więc trzeba jak sie je wrzuci łyżeczką na wrzątek i wypłyną zmniejszyć gaz żeby nie gotowały się za mocno .
p.jola1