Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Szare kluski wg Babcigramolki :

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Ukochane danie mojego dzieciństwa . Znam wiele wersji tych klusek – ta dopowiada mi najbardziej .

Szare kluski wg Babcigramolki :

Składniki:

Szare kluski wg Babcigramolki :

 

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski wg Babcigramolki :
Ziemniaki utrzeć w malakserze na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ). Sitko wyłożyć gazą i zostawić na nim pulpę ziemniaczaną na 15 minut by odciekła . Zwinąć gazę i odcisnąć ziemniaki .Włożyć do miski .Dodać jajko i mąki ( Niektórzy czekają aż sok z ziemniaków się ustoi i można go zlać zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną – i to ją dodają do klusek .Mnie się nie chce –czekać- daję mąkę ziemniaczaną – na jedno wychodzi ).Dobrze wymieszać .
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .
Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .
Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 5 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .

Tagi:

jajko jajka