Sposób przygotowania:
Szare kluski z żytnią mąką
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Przełożyć je na bardzo gęste sitko ustawione nad miską, do której będzie ściekał sok. Odstawić na godzinę.Po tym czasie ziemniaki przełożyć do misy miksera, sok delikatnie wylać, a skrobię z dna miski przełożyć do miski z ziemniakami. Dodać obie mąki, jajka i sól. Całość bardzo starannie wymieszać mikserem.W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Łyżką zanurzaną we wrzątku nabierać nieduże porcje masy ziemniaczanej i wrzucać do gotującej się wody. Gotować kluski na średnim ogniu 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Kluski podawać z cebulą uduszoną na maśle i oleju. *wagę ziemniaków podałam już obranych *po odsączeniu soku zostało mi 1,3 kg ziemniaków *kluski robiłam na podstawie przepisu @Babciagramolka z tym, że ja nie dodałam mąki ziemniaczanej, a żytnią razową zamieniłam na żytnią jasną, bo z razową nam nie smakowały. Dałam też o jedno jajko mniej.