Sposób przygotowania:
Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
Przygotowanie tego dania zacząć od kapusty, którą należy posiekać, przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawę do bigosu, podlać wodą i gotować ok 1/2 godziny. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na złoto na margarynie, dodać do kapusty i przesmażyć całość, wsypać 1 łyżkę mąki, podsmażyć, delikatnie podlać wodą i dusić do odparowania wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć albo ręcznie, albo mechanicznie, ja używałam tarki z robota Bosch starcie kartofli trwało chwilę. Starte kartofle przełożyć do lnianej ściereczki i odsączyć z nadmiaru płynu.Odsączone kartofle przełożyć do miski, wbić 2 jajka, dodać mąkę, sól i wyrobić łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki. W dużym garnku zagotować wodę, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ciasto przełożyć na talerz i małą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość.Kluski gotować na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane szare kluski odsączyć z wody na durszlaku, przełożyć na talerze i podawać je polane skwarkami ze smażonego boczku i z ugotowaną kiszoną kapustą.
edytaha
p.jola1
edytaha
Przyznam szczerze, że zdjęcie główne narobiło mi apetytu i reszty już nie obejrzałam. Ja wybieram łyżką z miski, w której rozrabiałam ciasto, ale znam osobę, która rozsmarowuje na desce wąski pasek i ciacha nożem bezpośrednio do wrzątku. Wygląda to niesamowicie :)