p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Wielkopolskie szare kluski z boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wielkopolskie szare kluski z boczkiem i podsmażaną kapustą kiszoną

Wielkopolskie szare kluski z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkopolskie szare kluski z boczkiem

 

 

  • Na zasmażaną kapustę:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki Podlaskiej przyprawy do bigosu
  • kilka plasterków boczku parzonego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
Przygotowanie tego dania zacząć od kapusty, którą należy posiekać, przełożyć do garnka, dodać cukier i przyprawę do bigosu, podlać wodą i gotować ok 1/2 godziny. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na złoto na margarynie, dodać do kapusty i przesmażyć całość, wsypać 1 łyżkę mąki, podsmażyć, delikatnie podlać wodą i dusić do odparowania wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć albo ręcznie, albo mechanicznie, ja używałam tarki z robota Bosch starcie kartofli trwało chwilę. Starte kartofle przełożyć do lnianej ściereczki i odsączyć z nadmiaru płynu.Odsączone kartofle przełożyć do miski, wbić 2 jajka, dodać mąkę, sól i wyrobić łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest za rzadkie można dosypać mąki. W dużym garnku zagotować wodę, wsypać 1 łyżeczkę soli. Ciasto przełożyć na talerz i małą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać je na wrzątek, kluski nie powinny być zbyt duże, gdyż w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość.Kluski gotować na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane szare kluski odsączyć z wody na durszlaku, przełożyć na talerze i podawać je polane skwarkami ze smażonego boczku i z ugotowaną kiszoną kapustą.
Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
do ugotowanej kapusty wsypać 1 łyżkę mąki, podsmażyć, delikatnie podlać wodą i dusić do odparowania wody
Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
Starte kartofle przełożyć do lnianej ściereczki i odsączyć z nadmiaru płynu
Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
Ciasto przełożyć na talerz i małą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać je na wrzątek
Wielkopolskie szare kluski z boczkiem
Kluski gotować na małym ogniu ok 5 minut od momentu wypłynięcia