zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Szare kluski 3

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

w moim rodzinny domu szare kluski często robiła moja mama, ja dziś zrobiłam je pierwszy raz

Szare kluski 3

Składniki:

Szare kluski 3

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski 3
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską. Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić. Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki. Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto. W garnku zagotować osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody. Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut. Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami. Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.