Sposób przygotowania:
Szare kluski 3
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Tak przygotowane przełożyć do czystej ściereczki lub podwójnie złożonej gazy i odcisnąć sok nad miską. Wylać uzyskany sok, ale skrobię jaka pozostała na dnie miski zostawić. Do miski ze skrobią wrzucić odciśnięte i wyjęte ze ścierki ziemniaki. Wbić jajko, dodać sól i mąkę i wymieszać ciasto. W garnku zagotować osoloną wodę. Masę ziemniaczaną przełożyć na płaski talerz i za pomocą łyżki maczanej w wodzie oddzielać małe porcje masy tworząc kluski i zrzucać je z łyżki do wody. Kluski gotować od wypłynięcia około 5 minut. Po ugotowaniu wyłożyć kluski na talerz i okrasić skwarkami. Można podać do szarych klusek surówkę np. z kiszonej kapusty.
gusia1000
ana9
Dorcia
ana9
Ja też nie wyciskam tylko jak postoją starte odlewam wodę, ale jaka dodaję.
agnieszka32910
ana9
To już kwestia gustu, u mnie śląskie też się je, ale rodzinka zdecydowanie woli szare.Ja zresztą też. Robię też pyzy i takie ptysiowe i też lubią. Może te co jadłaś nie były dobrze zrobione?
zewa