Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Szarlotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z jabłkami. Polecam na jesienne dni. :)

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 dag drożdży
  • ¼ litra mleka
  • łyżka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • nadzienie:
  • 75 dag jabłek
  • szklanka cukru cynamonowego
  • kruszonka:
  • po 8 łyżek mąki, masła, cukru

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę oleju i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wlać do mąki i robotem kuchennym wyrobić gładkie ciasto. Lekko zwilżyć wodą i pod przykryciem postawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, brzegi ciasta wyciągnąć do góry. Obrane i pokrojone w plastry jabłka wyłożyć na spód ciasta, posypać cukrem cynamonowym i pod przykryciem pozostawić na 15 minut po czym przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.