Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

najlepiej smakuje na ciepło tuż po upieczeniu;)

Szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka

 

  • 400 g maki
  • 50 g cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Z maki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek, margaryny i soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie połowy. Do połowy dodajemy 2 łyzki śmietany, rozwałkowujemy i przenosimy na blachę. Druga połowe wkładamy do zamrażalnika na kilka minut. Na ciasto na blasze rozkładamy rozgotowane jabłka i posypujmey cukrem waniliowym. Pokrywamy drugą połowa ciasta z zamrażalnika. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem. Piec ok. 1 godziny. Posypac cukrem pudrem.
Szarlotka
Etap 1
Szarlotka
Etap 2