Sposób przygotowania:
Szarlotka francuska
Mąkę przesiać do miski, pokroić margarynę w kostkę dodać śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na 30 minut. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki do rondelka. Dodać 2 łyżki cukru i szklankę zimnej wody zagotować. Gdy jabłka zaczną być miękkie dodać wszystkie galaretki w proszku i rozmieszać, odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z lodówki , podzielić na dwie części i rozwałkować na kształt blaszki ( u mnie blaszka miała wymiar 35x 24 cm) i upiec dwa takie same placki w temperaturze 225*C około 30 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Na ostudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka i przykryć drugim ciastem. Do 20 dkg cukru pudru dodać około 3 łyżek zimnej wody i rozmieszać. Lukrem polać wierzch ciasta. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i ubitą śmietaną ozdobić ciasto. SMACZNEGO!


