WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Szarlotka gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szarlotka na kruchym, nie za słodkim cieście. Pyszna i aromatyczna dzięki gruszkom, z dodatkiem czerwonego wina.

Szarlotka gruszkowa

Składniki:

Szarlotka gruszkowa

 

  • 3 szkl mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg gruszek
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka gruszkowa
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na kawałki. Dusimy na patelni, podlane czerwonym winem, aż większość płynu odparuje. Z mąki, cukru, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na pół, zamrażamy. Następnie ścieramy ciasto na spód, zapiekamy do zrumienienia, wykładamy jabłka z gruszkami i ścieramy drugą warstwę ciasta. Pieczemy ok 40 minut w 180°C, do upieczenia góry. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.