Sposób przygotowania:
Szarlotka gruszkowa z karmelem
Gruszki opłukać, obrać, przekroić na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne i ogonki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami oraz skropić świeżym sokiem z cytryny, by mus nie ściemniał. Cukier brązowy wsypać na małą patelnię i skarmelizować na małym ogniu ze 1-2 min., przemieszać i zestawić patelnię na bok. Z wyżej podanych składników wyrobić i zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć i rozwałkować oraz wylepić nim blaszkę, zwłaszcza na brzegach. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i wyłożyć startym musem gruszkowym oraz zasypać karmelem. Piec z ok. 35 min. Na 10 min. przed wyjęciem wyłożyć ubitą pianę z białek i ponownie wsunąć blachę do piekarnika. Pilnować czasu pieczenia. Jak piana się zrumieni, wyłączyć piekarnik i odczekać. Po 10 min. otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć blachę z ciastem na deseczkę. Posypać wierzch piany cynamonem w szczypcie i pokroić szarlotkę.