iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto przekładane jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Piękne ciasto w stylu ciast tortowych u mnie w domu bardzo lubi się ciasta przekładane różnymi kremami, a to jest przepyszne.

Ciasto przekładane jabłkami

Składniki:

Ciasto przekładane jabłkami

ciasto:

  • 9 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 słoik 600 gram prażonych jabłek z cukrem
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dag polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane jabłkami
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać. Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem.

Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.