Sposób przygotowania:
Ciasto przekładane jabłkami
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem i delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec do ciasta dolać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać. Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem.
Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm) i piec w temp. 180 st około 35 minut po upieczeniu wystudzić i przeciąć na trzy blaty. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej całe jabłka, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i na koniec dodać do niej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatyną, wymieszać. Jeden placek ułożyć ponownie w formie, nasączyć kawą rozpuszczalną i rozsmarować całą gęstniejącą galaretkę, przykryć drugim plackiem i też go nasączyć kawą rozsmarować śmietanę i przykryć ostatnim plackiem.
Wierzch ciasta polać rozpuszczoną polewą czekoladową i odstawić do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin.