Sposób przygotowania:
Szarlotka gruszkowa na krucho z pianką.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką masła lub margaryny, resztą natłuścić blaszkę do tartej. Zrobić kopczyk z mąki i tłuszczu, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schłodzić lub zamrozić na 20-25 min. w zamrażarce. W tym samym czasie białko ubić na pianę, a gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blaszkę falistą okrągłą. Potem wyłożyć przecier gruszkowy na powierzchnię ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem do środka. Piec 30 min.,a potem wysunąć na chwilę blaszkę z ciastem i wyłożyć ubitą pianę z białek na wierzch. Zapiekać z 5-6 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić, kroić i jeść.