Sposób przygotowania:
Szarlotka w kruchym cieście
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedną wkładamy do woreczka foliowego a następnie do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do jabłek dodajemy cukier i podlewamy 4 łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu, aż owoce zrobią się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, chwilę razem gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wstawiamy blaszkę ze spodem na ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
Następnie wyjmujemy i na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do jabłek dodajemy cukier i podlewamy 4 łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu, aż owoce zrobią się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, chwilę razem gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Wstawiamy blaszkę ze spodem na ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
Następnie wyjmujemy i na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.