slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Szarlotka w kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną szarlotkę. Szarlotka jest prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Ciasto dobrze się kroi i jest przyjemnie kruche. Polecam do filiżanki kawy lub herbaty.

Szarlotka w kruchym cieście

Składniki:

Szarlotka w kruchym cieście

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka w kruchym cieście
Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy je na dwie części, jedną wkładamy do woreczka foliowego a następnie do zamrażarki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie: jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Do jabłek dodajemy cukier i podlewamy 4 łyżkami wody. Smażymy na małym ogniu, aż owoce zrobią się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.

Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon, chwilę razem gotujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Wstawiamy blaszkę ze spodem na ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Następnie wyjmujemy i na podpieczony spód ciasta wykładamy nadzienie z jabłek, wyrównujemy. Na jabłka ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.