Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieściePrzygotowanie ciasta:
Mąkę, cukry, proszek wysypać na bla. Dodać pokrojone masło, wysiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Zrobić kopiec, wbić jaja i ugnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Przygotowanie nadzienia:
Wrzucić do garnka z roztopionym masłem, dodać cukier i cynamon i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Pieczenie:
Wyjąć z lodówki ciasto i podzielić na dwie części, w proporcji 3/4 do 1/4. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (średnica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką. Ponakłuwać ciasto widelcem, lekko posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i palcami zrywać resztę ciasta i układać na jabłkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut. Życzę smacznego!