Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Królowa ciast- pyszna szarlotka. Zawsze się udaje i zachwyca swoim smakiem podczas rodzinnych spotkań.

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

Ciasto:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 320 g masła
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście

Przygotowanie ciasta:

Szarlotka na kruchym cieście
Kruche ciasto do przygotowania szarlotki

Mąkę, cukry, proszek wysypać na bla. Dodać pokrojone masło, wysiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Zrobić kopiec, wbić jaja i ugnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Przygotowanie jabłek:

Szarlotka na kruchym cieście
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka do szarlotki

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Przygotowanie nadzienia:

Szarlotka na kruchym cieście
Jabłka z cynamonem i cukrem w trakcie smażenia

Wrzucić do garnka z roztopionym masłem, dodać cukier i cynamon i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Pieczenie:

Szarlotka na kruchym cieście
Pyszna szarlotka na kruchym cieście przed upieczeniem

Wyjąć z lodówki ciasto i podzielić na dwie części, w proporcji 3/4 do 1/4. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blachę (średnica 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką. Ponakłuwać ciasto widelcem, lekko posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i palcami zrywać resztę ciasta i układać na jabłkach. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut. Życzę smacznego!