mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka (jabłecznik) z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z jabłkami, szarlotka z pysznie chrupiącą kruszonką. Smak dzieciństwa, cudownych wspomnień:)

Szarlotka (jabłecznik) z kruszonką

Składniki:

Szarlotka (jabłecznik) z kruszonką

 

  • Na Kruche Ciasto:

 

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 jajo + 1 żółtk0
  • odrobina cukru waniliowego
  • kwaśna śmietana (1-2 łyżki)

 

  • Ponadto:

 

 

  • Kruszonka:

 

  • 50 g miękkiego masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżek cukru
  • 8 g cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka (jabłecznik) z kruszonką
Zarobić ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodać 1 łyżkę śmietany. Rozwałkować placek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w ósemki. Wymieszać z bułką tartą i cukrem. Placek przełożyć na blachę, wyłożyć jabłka. Posypać suto kruszonką.

Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.

Wstawić placek do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-50 min. (przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił).