Sposób przygotowania:
Szarlotka (jabłecznik) z kruszonką
Zarobić ciasto, jeśli jest zbyt suche, dodać 1 łyżkę śmietany. Rozwałkować placek. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w ósemki. Wymieszać z bułką tartą i cukrem. Placek przełożyć na blachę, wyłożyć jabłka. Posypać suto kruszonką.
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Wstawić placek do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-50 min. (przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił).
Aby zrobić kruszonkę należy mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i wyrobić palcami.
Wstawić placek do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 40-50 min. (przykryć folią aluminiową w trakcie pieczenia, żeby wierzch się nie przypalił).
msewka