Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Jabłecznik babuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki jabłecznik piekły kiedyś nasze Babcie, teraz każdy piecze ciasta nowoczesne, ale czasami warto wrócić do starych przepisów, bo one są najlepsze. Ciasto jeszcze lepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną

Jabłecznik babuni

Składniki:

Jabłecznik babuni

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik babuni

I

Jabłecznik Babuni
Przygotowanie ciasta na wyłożenie spodu.

1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

II

Jabłecznik Babuni
Przygotowanie jabłek oraz układanie warstw.

3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.

III

Jabłecznik Babuni
Posypywanie ciasta kruszonką.

5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C.

IV

7. Gotowe.
8. Smacznego.