Sposób przygotowania:
Jabłecznik babuniI
1. Rozbijam jajka, oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z szczyptą soli oraz cukrem pudrem.
2. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, 80 g cukru, cukier waniliowy, dodaję żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiam ciasto. Ciasto przekładam na blat oprószony mąką, formuję kulę, oddzielam 500 g ciasta ( pozostałe ciasto chowam do zamrażalnika), rozwałkowuję i układam na dnie formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
II
3. Jabłka obieram, kroje bardzo drobno, dodaję 40 g cukru, cynamon, dokładnie mieszam.
4. Podpieczone ciasto posypuję bułką tartą, układam jabłka, pianę z białek.
III
5. Ciasto wyjmuję z zamrażalnika, ścieram na tarce i układam na wierzch ciasta.
6. Ciasto piekę 40 minut w 180°C.
IV
7. Gotowe.
8. Smacznego.