WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

tort na orzechowo - kakaowym biszkopcie z białek, z kremem budyniowym, orzechowym i czekoladowym oraz warstwą herbatników.

Tort orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort orzechowy

Biszkopt:

Krem budyniowy:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 125 g miękkiego masła

Krem orzechowy

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka

Pozostałe składniki:

  • 150 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej osłodzonej
  • kilka kostek czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • ok. kilkanaście szt. herbatników
  • 0,5 słoiczka dżemu (u mnie truskawkowy)

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy

Biszkopt

Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej piany. Zmielone orzechy wymieszać z mąką, bułką tartą, kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyć połową naparu kawowego. Posmarować połową dżemu.

Krem budyniowy

1szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, cukier i mąkę i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitego kremu. Krem wyłożyć na przygotowany biszkopt. Nałożyć drugi blat biszkoptu i też nasączyć go resztą kawy i posmarować resztą dżemu.

Krem orzechowy

Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, a następnie zmiksować z namoczonymi orzechami. Na koniec wymieszać z wódką. 2-3 łyżki odłożyć do dekoracji, a resztę rozsmarować na biszkopcie. Na kremie ułożyć herbatniki. Tort schłodzić. Wyjąć z lodówki i zdjąć obręcz.

Krem czekoladowy

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Zmiksować delikatnie z czekoladą. Posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu zrobić rozetki z kremu orzechowego. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić na wierzchu dowolne wzory. Tort schłodzić przed podaniem.

Tor orzechowy
Tort posmarowany z wierzchu kremem czekoladowym
Tor orzechowy
Krem orzechowy po zmiksowaniu z masłem i cukrem pudrem
Tor orzechowy
Krem budyniowy zmiksowany z miękkim masłem
Tor orzechowy
Pierwszy blat biszkoptu orzechowego ułożony w tortownicy