Sposób przygotowania:
Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezyETAP 1:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.
ETAP 2:
Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.
Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
ETAP 4:
Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.
ETAP 5:
Na warstwę bułek wyłożyć gorącą masę jabłkową.
ETAP 6:
Na jabłkach ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek. Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.
Piec 15-20 minut.
ETAP 7:
Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.
Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.
Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.
U mnie to trwało około 25-30 minut.
ETAP 8:
Proponuję kroić ciasto wilgotnym nożem, ponieważ do suchego beza się klei.
Inspiracja:
„Serniki i szarlotki” Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka.
Beatris
edytaha
Będzie mi bardzo miło :)
zbysiowa
anemon
edytaha
Super Madziu, daj znać jak smakowało :)
edytaha
Dziękuję :)
Bułeczki po upieczeniu są mięciutkie, tak jak we francuskich tostach. Deser jedzony na ciepło ma kremową konsystencję, na zimno wszystko się ładnie łączy, przy krojeniu trzyma kształt. Jedynie beza klei się do noża, więc trzeba kroić mokrym nożem :)
zewa
Pokuszę się o nowa nazwę Edytko - szarlotka rosa, bo widzę kropelki na bezie
edytaha
Dzięki Ewuś, świetna nowa nazwa! :)
Kropelki rosy to niespodziewany efekt uboczny, aż byłam zaskoczona, że się pojawiły :)