SUPERPRZEPIS

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy

  • 8
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy

Ciasto pachnące cynamonem z lekką nutką dzikiej róży. Jest pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło, choć wówczas trudno jest wyjąć je z formy.

Składniki:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy

"CIASTO":

  • 4 czerstwe kajzerki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 4-5 dag masła

MASA JABŁKOWA:

  • 1 kg jabłek
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki syropu różanego
  • płaska łyżeczka cynamonu

BEZA:

  • 3 białka
  • 2 czubate łyżki cukru

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy

ETAP 1:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Starte jabłka gotować z cukrem do odparowania soku.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i gotować do odparowania płynu.

ETAP 2:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Do odparowanych jabłek dodać cynamon i syrop różany.

Dodać cynamon, syrop różany, dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Kajzerki pokroić w poprzek na kromki takiej grubości, aby wystarczyły na wyłożenie dwóch warstw w formie.
Białka oddzielić od żółtek, białka odstawić, żółtka roztrzepać z mlekiem.
Formę do zapiekania wysmarować masłem (u mnie 27x16 cm).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

ETAP 4:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Pokrojoną bułkę tylko zanurzać w mieszaninie mleka i żółtek, nie trzeba ich namaczać.

Kromki bułki zanurzać w mleku z żółtkami i układać na dnie formy jedna przy drugiej.

ETAP 5:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Gorącą masę jabłkową wyłożyć na warstwę bułek i wyrównać powierzchnię.

Na warstwę bułek wyłożyć gorącą masę jabłkową.

ETAP 6:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Na wierzchu rozłożyc cienkie plasterki masła.

Na jabłkach ułożyć drugą porcję umoczonych w mleku kromek. Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła.

Piec 15-20 minut.

ETAP 7:

Szarlotka na kajzerkach pod kołderką bezy
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę z białek.

Na pięć minut przed końcem pieczenia przygotować bezę.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać po trochu 2 czubate łyżki cukru.
Masę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto i natychmiast włożyć je do niego z powrotem.
Zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i dopiekać jeszcze, aż piana ładnie się zrumieni.
U mnie to trwało około 25-30 minut.

ETAP 8:

Proponuję kroić ciasto wilgotnym nożem, ponieważ do suchego beza się klei.

Inspiracja:
„Serniki i szarlotki” Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka.