WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka na zimno to bardzo smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Połaczenie masy jabłkowej z kremem budyniowym i galaretką.

Szarlotka na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka na zimno

 

  • ok. 12 okrągłych biszkoptów
  • ok. 12 kruchych ciastek z czekoladą
  • 4 duże jabłka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 600ml mleka

 

  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy do jabłek + ok. 0,5 łyżeczki do śmietany
  • 125g miękkiego masła
  • 3 pełne łyżki mleka w proszku
  • ok. 100ml śmietanki 30%
  • ozdoby cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka na zimno

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów.

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dolać 2-3 łyżki wody, wsypać cukier waniliowy i dusić pod przykryciem ok. 30 min., aż jabłka zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Jabłka zdjąć z ognia i wsypać do nich 1 galaretkę cytrynową. Mieszać do rozpuszczenia proszku i odstawić do wystygnięcia.

Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopty. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę z ciastek z czekoladą. Wstawić do lodówki.

Z 600 ml zimnego mleka odlać 200 ml, a resztę zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać 2 proszki budyniowe, 2 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i mieszając gotowałam budyń aż dobrze zgęstnieje. Budyń wystudzić.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na koniec połączyć z mlekiem w proszku i wyłożyć na ciastka. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru waniliowego. Ozdobić nią ciasto i udekorować posypką cukrową.

Szarlotka na zimno
Szarlotka na zimno z kremem budyniowym i galaretką
Szarlotka na zimno
Szarlotka na zimno z kremem budyniowym i galaretką