Sposób przygotowania:
Szarlotka na zimnoETAP 1:
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka. Dolać 2-3 łyżki wody, wsypać cukier waniliowy i dusić pod przykryciem ok. 30 min., aż jabłka zrobią się miękkie i zaczną się rozpadać. Jabłka zdjąć z ognia i wsypać do nich 1 galaretkę cytrynową. Mieszać do rozpuszczenia proszku i odstawić do wystygnięcia.
Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopty. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę z ciastek z czekoladą. Wstawić do lodówki.
Z 600 ml zimnego mleka odlać 200 ml, a resztę zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać 2 proszki budyniowe, 2 łyżki mąki i 4 łyżki cukru. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i mieszając gotowałam budyń aż dobrze zgęstnieje. Budyń wystudzić.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na koniec połączyć z mlekiem w proszku i wyłożyć na ciastka. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i wystudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z odrobiną cukru waniliowego. Ozdobić nią ciasto i udekorować posypką cukrową.
jagoda59