Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką budyniową
Ciasto : mocno schłodzone masło siekam w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta zagniatam w miarę szybko. Zagniecione ciasto dzielę na 3 części, każdą z nich owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki na 2godz. W tym czasie jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam je do garnka i prażę bez przykrycia kilka minut na średnim ogniu, aż puszczą sok, który odlewam. Następnie dodaje cukier, imbir oraz bułkę tartą, która nie będzie wyczuwalna, ale wchłonie nadmiar soku, który mógłby rozmoczyć ciasto. Dodaje sok z cytryny. Wszystko razem duszę jeszcze minutkę i zdejmuje z ognia. Nagrzewam piekarnik do 180'C Formę średniej wielkości wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję 2 części ciasta i ścieram je na tarce równomiernie przykrywając dno blachy. Ciasto nieco dociskam do dna i wkładam na 15min do piekarnika. W połowie pieczenia przygotowuję piankę. Ubijam białka, do sztywniejącej piany dodaję stopniowo cukier nie przestając miksować. Na koniec dodaję proszek budyniowy, jeszcze chwilę miksuję. Na podpieczony spód wykłam jabłkowy farsz, przykrywam go pianką. Na wierzch ścieram ostatnią część ciasta. Piekę 30min.