WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1412]

Szarlotka owsiana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krucha szarlotka z musem jabłkowym, a dokładnie szarlotka na cieście pszenno - owsianym z musem jabłkowo - cukiniowym.

Szarlotka owsiana Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarlotka owsiana

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy 40g bez cukru
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 3szkl. musu jabłkowego (u mnie jabłkowo - cukiniowy)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń śmietankowy
  • opcjonalnie cukier jeśli jabłka są kwaśne

Sposób przygotowania:

Szarlotka owsiana

ETAP 1:

Składniki na ciasto umieścić w misce i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalki na kilka godzin.

Mus jabłkowo - cukiniowy przełożyć do miski i wymieszać z proszkiem budyniowym i cynamonem.

2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć n tarce do blaszki o wymiarach 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.

Szarlotkę piec 50 min. w temp. 180 stopni.

Wystudzić na metalowej blaszce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szarlotka owsiana
Szarlotka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka owsiana
Szarlotka przygotowana do pieczenia ze startym na wierzchu pozostałym ciastem
Szarlotka owsiana
Mus jabłkowo - cukiniowy rozłożony na cieście
Szarlotka owsiana
Mus jabłkowo - cukiniowy wymieszany z budyniem i cynamonem
Szarlotka owsiana
Zagniecione kruche ciasto pszenno - owsiane
Szarlotka owsiana
Składniki na ciasto w misce