Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zaskakująco pyszne ciasto kryjące w sobie niezwykle zdrową kaszę jaglaną. Ciasto przypomina w smaku popularny batonik kokosowy. Ja postanowiłam wzbogacić je o owoce: jabłka i porzeczki.

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami

Składniki:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami

Na kruche ciasto:

Na masę jaglaną:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 800 ml (2 puszki) mleka kokosowego chłodzonego w lodówce przez min. 24 godziny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 7 łyżek cukru
  • 2 jabłka
  • 2/3 łyżki masła

Polewa + dekoracja:

Sposób przygotowania:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami

ETAP 1:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami
Zagniatamy kruche ciasto i pieczemy je na złocisty kolor

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane masło. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy i pieczemy przez 20- 25 minut w 180 st. C.

ETAP 2:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami
Przygotowujemy jabłka: kroimy je w kostkę i smażymy

Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na 2/3 łyżki masła.

ETAP 3:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami
Przygotowujemy masę jaglaną z wiórkami kokosowymi

Przygotowujemy masę z kaszy jaglanej.

Kaszę 3 x przepłukujemy wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy mleko owsiane i gotujemy przez ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodajemy cukier, stałą część z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, podgrzewamy, mieszając.
Masę blendujemy na gładko.

ETAP 4:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami
Do masy jaglanej dodajemy jabłka. Mieszamy.

Do masy jaglanej dodajemy jabłka. Mieszamy.

Masę jaglaną wykładamy na kruchy spód.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

ETAP 5:

Jagielnik a'la bounty z jabłkiem i porzeczkami
Ciasto polewamy polewą

Przygotowujemy polewę. Czekoladę siekamy. Masło i mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy czekoladę. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej polewy.

Polewę rozsmarowujemy na masie jaglanej.

Ciasto dekorujemy porzeczkami i płatkami migdałowymi.


Tagi:

ciasto deser