Sposób przygotowania:
Ciasto gryczane z dyniąPrzygotowanie ciasta:
Czekoladę drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrami na gęstą i puszystą masę. Ciągle ubijając wlewamy powoli olej. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy stopniowo puree z dyni. Wsypujemy przesiane sypkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z posiekaną czekoladą.
Ciasto przekładamy do małej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50-55 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną według przepisu polewą czekoladową i ozdabiamy owocami granatu. Pozostawiamy ciasto do momentu aż polewa zastygnie.