Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto gryczane z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dietetyczne i bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem puree z dyni, mąki gryczanej oraz gorzkiej czekolady. Polane polewą czekoladową i ozdobione owocem granatu jest pyszne.

Ciasto gryczane z dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto gryczane z dynią

na ciasto:

dodatkowo:

  • gotową polewą czekoladowa
  • owoce granatu

Sposób przygotowania:

Ciasto gryczane z dynią

Przygotowanie ciasta:

Ciasto gryczane z dynią
Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanej formy

Czekoladę drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrami na gęstą i puszystą masę. Ciągle ubijając wlewamy powoli olej. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy stopniowo puree z dyni. Wsypujemy przesiane sypkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z posiekaną czekoladą.

Ciasto przekładamy do małej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie ciasta:

Ciasto gryczane z dynią
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy

Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 50-55 min do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Ciasto gryczane z dynią
Ciasto polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ozdabiamy owocami granatu

Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną według przepisu polewą czekoladową i ozdabiamy owocami granatu. Pozostawiamy ciasto do momentu aż polewa zastygnie.