Sposób przygotowania:
Szarlotka skubana z truskawkamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i razem posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę wymieszaj z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto.
Wyłożenie ciasta na blachę
Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posyp bułką tartą.
Ułożenie owoców na cieście
Truskawki obierz z szypułek i przekrój na pół. Owoce ułóż na cieście. Truskawki posyp cukrem waniliowym.
Pieczenie
Pozostałą część ciasta skub i układaj na owocach. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
niezły kąsek