SUPERPRZEPIS

Szarlotka skubana z truskawkami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Szarlotka skubana z truskawkami

Szarlotka skubana z truskawkami- ciasto do przygotowania w kilka chwil. Idealny deser do kawy lub herbaty.

Składniki:

Szarlotka skubana z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka skubana z truskawkami

Przygotowanie ciasta

Szarlotka skubana z truskawkami
Z mąki, margaryny, jajka, żółtek, cukru, drożdży, śmietany i proszku zanieść ciasto.

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i razem posiekaj nożem. Następnie dodaj jajko, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Śmietanę wymieszaj z drożdżami (aż się rozpuszczą) i dodaj do reszty składników. Zagnieć ciasto.

Wyłożenie ciasta na blachę

Szarlotka skubana z truskawkami
Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na blaszkę.

Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Ciasto posyp bułką tartą.

Ułożenie owoców na cieście

Szarlotka skubana z truskawkami
Truskawki układam na cieście. Posypuję cukrem.

Truskawki obierz z szypułek i przekrój na pół. Owoce ułóż na cieście. Truskawki posyp cukrem waniliowym.

Pieczenie

Szarlotka skubana z truskawkami
Pozostałe ciasto skubie i układam na owocach. Piekę około 50 minut w 180 stopniach.

Pozostałą część ciasta skub i układaj na owocach. Ciasto piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.