Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem lodów.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Na dno formy wsypać 1/3 suchych składników, wyłożyć połowę startych jabłek, posypać łyżeczką cynamonu. Następnie wsypać połowę pozostałej mąki, rozłożyć resztę jabłek, oprószyć cynamonem. Na wierzch wsypać pozostałą mąkę z kaszą manną, zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 60 minut.
Szarlotka sypana
W misce wymieszać wszystkie suche składniki
Szarlotka sypana
1/3 suchych składników wsypać do formy i wyłożyć połowę utartych na tarce jabłek
Szarlotka sypana
Następnie wsypać drugą warstwę mąki i wyłożyć pozostałe jabłka
Szarlotka sypana
Na drugą warstwę jabłek wsypać resztę mąki i posypać utartym na tarce masłem