Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu szarlotka, w której nie trzeba zagniatać ciasta, a jedynie wymieszać je ze sobą i wysypać na blachę.

Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi

 

  • 300 gram mąki krupczatki
  • 300 gram kaszy manny
  • 250 gram cukru
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kg jabłek (np. reneta)
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 250 gram zimnego masła

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką i dzielimy na 3 równe części.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i nakładamy kolejno: 1/3 suchej masy, połowę jabłek, kolejną porcję suchej masy, resztę jabłek i ostatnią porcję suchej masy. Na wierzch trzemy na tarce o dużych oczkach schłodzone masło.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia.
Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi
Posypujemy starte jabłka cynamonem i mieszamy.
Szarlotka sypana z wiórkami kokosowymi
Na wierzch trzemy na tarce o dużych oczkach schłodzone masło.