krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Szarlotka w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ekspresowa szarlotka w biszkopcie. Typowe ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości kiedy nie ma czasu na pieczenie czegoś czasochłonnego.

Szarlotka w biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka w biszkopcie

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 sztuki jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka w biszkopcie
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.Następnie na cieście układamy jabłka pokrojone w cienkie plastry i całość  zalewamy drugą połową ciasta. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy z blaszki i po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
Szarlotka w biszkopcie
Białka ubijamy z cukrem
Szarlotka w biszkopcie
Wylewamy troche ciasta
Szarlotka w biszkopcie
Jabłka obieramy i kroimy na plastry
Szarlotka w biszkopcie
Dodajemy jabłka