MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Szarlotka w biszkopcie, z truskawkowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wybierali się do nas goście, a ja nie miałam czasu zagnieść tradycyjnego ciasta, więc skorzystałam ze starego przepisu na szybką szarlotkę.

Szarlotka w biszkopcie, z truskawkowym musem

Składniki:

Szarlotka w biszkopcie, z truskawkowym musem

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 1 słoik dżemu truskawkowego

 

  • Mus truskawkowy:
  • 6 białek
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 1 kisiel truskawkowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka w biszkopcie, z truskawkowym musem
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka od żółtek. Margarynę miksujemy z cukrem aż zbieleje, dodajemy po jednym żółtku, proszek do pieczenia, a na koniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce dolnej (żeby jabłka się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone w plasterki, półtalarki lub starte na tarce o dużych oczkach.