iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Szarlotka w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szarlotka w słoiku pachnąca i słodka

Szarlotka w słoiku

Składniki:

Szarlotka w słoiku

 

  • 3 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamon mielony
  • 4 łyżki cukier bursztynowy kandyz
  • 1/2 szklanki cukier kryształ
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka w słoiku
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Pokrojone jabłka dajemy do dużego garnka najlepiej szerokiego i niskiego. Dodajemy cukier bursztynowy , sok z cytryny i cukier zwykły - mieszamy nakrywamy i smażymy. Co 10 min mieszamy. Po ok 20 min dodajemy cynamon i kardamon oraz sok z 1 cytryny. Mieszamy i jeszcze smażymy ok 10 min. Jabłka nie mogą całkiem się rozpaść , muszą być wyczuwalne. Gorące jabłka nakładamy do słoików , zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.