Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.