dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szarlotka z bezą wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne ciasto z jabłkami.

Szarlotka z bezą wg dayzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z bezą wg dayzi

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • Masa bezowa:
  • 5 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą wg dayzi
Szybko zagniatamy ciasto kruche. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pianę utrwalamy cukrem i kisielem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce przesmażamy z cukrem i cukrem waniliowym. 3/4 częścią ciasta wylepiamy dno formy. Na ciasto rozsmarowujemy jabłka, na jabłka wykładamy pianę z białek. Na koniec ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy ok 40 - 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego.
Szarlotka z bezą wg dayzi
Zagniatamy ciasto kruche, a następnie je schładzamy.
Szarlotka z bezą wg dayzi
Jabłka dusimy z cukrem i cukrem waniliowym.
Szarlotka z bezą wg dayzi
Ubijamy pianę z białek i utrwalamy ją cukrem i kisielem.
Szarlotka z bezą wg dayzi
Na ciasto wykładamy jabłka, pianę i ścieramy pozostałe ciasto.