Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub na chwile do zamrażarki.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki wrzucić do garnka wlać wodę i dusić nie mieszając 15 minut. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Większą część ciasta zetrzeć na tarce do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 7 minut i lekko ostudzić. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Białka ubić, dodać cukier, a gdy piana będzie błyszczała wsypać budyń zmniejszając obroty miksera.
Pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasto piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Jabłka obrać i pokroić na plasterki wrzucić do garnka wlać wodę i dusić nie mieszając 15 minut. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Większą część ciasta zetrzeć na tarce do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 7 minut i lekko ostudzić. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
Białka ubić, dodać cukier, a gdy piana będzie błyszczała wsypać budyń zmniejszając obroty miksera.
Pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.
Ciasto piec ok 1 h w temp 180 stopni.