BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Szarlotka świąteczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka którą dzisiaj chcę się podzielić pochodzi z zeszytu mojej babci. Kruche, miękkie, ciasto i soczysty, orzeźwiający mus jabłkowy połączony z mielonym cynamonem i mielonymi goździkami. Zapach szarlotki roznosił się po całym.

Szarlotka świąteczna Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Szarlotka świąteczna

 

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 2.5 szklanki,
  • masło lub margaryna 1 kostka,
  • żółtko surowe 2 szt,
  • skórka cytrynowa 1 łyżeczka,
  • jogurt grecki 1 duża łyż,
  • cukier puder 3 duże łyż,
  • orzechy włoskie siekane 1/2 szklanki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania 3 duże łyż,

Sposób przygotowania:

Szarlotka świąteczna
Mąkę razem z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane orzechy, dokładnie ale szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Mus jabłkowy:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kawałki. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu do rozgotowania jabłek. Zdjąć z ognia, dodajemy mielony cynamon i mielone goździki dokładnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.

Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy jabłka. Ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rada;

Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek.

Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.
Szarlotka świąteczna
Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną
Szarlotka świąteczna
Dodajemy masło,cukier puder , jogurt, skórkę otartą z cytryny ,żółtka i zagniatamy ciasto
Szarlotka świąteczna
Dodajemy posiekane orzechy i zagniatamy do połączenia składników
Szarlotka świąteczna
Formujemy kulę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę
Szarlotka świąteczna
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki
Szarlotka świąteczna
Wkładamy do garnka razem z cukrem , dodajemy cynamon i sok z cytryny, smażymy do rozgotowania
Szarlotka świąteczna
Ciasto wyjmujemy dzielimy na 2 części
Szarlotka świąteczna
Jedną część wałkujemy i wylepiamy spód tortownicy
Szarlotka świąteczna
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut
Szarlotka świąteczna
Na podpieczony spód nakładamy przygotowane jabłka
Szarlotka świąteczna
Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy krywamy
Szarlotka świąteczna
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 30 - 40 minut
Szarlotka świąteczna
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
Szarlotka świąteczna
Podajemy domownikom