Sposób przygotowania:
Szarlotka świąteczna
Mąkę razem z sodą oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy masło, cukier puder, jogurt naturalny oraz otartą skórkę z cytryny, wszystko siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane orzechy, dokładnie ale szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kawałki. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu do rozgotowania jabłek. Zdjąć z ognia, dodajemy mielony cynamon i mielone goździki dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy jabłka. Ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek.
Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kawałki. Jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszając gotujemy na małym ogniu do rozgotowania jabłek. Zdjąć z ognia, dodajemy mielony cynamon i mielone goździki dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy.
Ciastem wylepiamy tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Na podpieczony spód wykładamy przygotowane wcześniej jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy jabłka. Ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rada;
Cukru dodajemy według uznania w zależności od kwasowości jabłek.
Jabłka od 800 g - 1 kg. Goździki mielone, nie całe, 0.5 łyżeczki.