Sposób przygotowania:
Strucle makowePrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuścić 1 łyżką cukru.
Do miski wlać mleko dodać rozpuszczone drożdże z cukrem oraz pozostały cukier. Wymieszać dokładnie łyżką.
Wsypać przesianą mąkę, posiekany tłuszcz,żółtka,szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na posypanej lekko mąką stolnicy. Dzielimy na trzy części.
Przygotowanie masy makowej:
Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie. Następnie przepuszczamy na najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa co najmniej 2 razy.
W garnku rozpuszczamy miód, wsypujemy zmielony mak. Mieszamy. Dodajemy, cukier,rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz aromat migdałowy. Smażymy chwilę na ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę (3-4 łyżki ubitej piany z białek odstawiamy do posmarowania ciasta). Delikatne mieszamy z masą makową.
Masę makową dzielimy na trzy części.
Przygotowanie strucli :
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Smarujemy rozwałkowane ciasto odłożoną ubitą pianę z białek. Wykładamy masę makową i równomierne rozsmarowujemy na cieście. Każdy kawałek ciasta zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę.
Roladki makowe układamy w formie na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni .
Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy.