Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Strucle makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak tej strucli makowej jest wyjątkowy poprzez dużą ilość dodanych do masy makowej orzechów włoskich i migdałów oraz ciasta krucho-drożdżowego. Polecam nie tylko na święta.

Strucle makowe

Składniki:

Strucle makowe

na ciasto:

na masę makową:

  • 1/2 kg suchego maku
  • 35 dag mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag miodu
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 10 dag rodzynek
  • 4 białka
  • parę kropli aromatu migdałowego lub 1 op. cukru migdałowego

Sposób przygotowania:

Strucle makowe

Przygotowanie ciasta:

Strucle makowe
Z podanych składników zarabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Drożdże rozpuścić 1 łyżką cukru.

Do miski wlać mleko dodać rozpuszczone drożdże z cukrem oraz pozostały cukier. Wymieszać dokładnie łyżką.
Wsypać przesianą mąkę, posiekany tłuszcz,żółtka,szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na posypanej lekko mąką stolnicy. Dzielimy na trzy części.

Przygotowanie masy makowej:

Strucle makowe
Do wystudzonej masy makowej dodajemy ubitą pianę z białek

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie. Następnie przepuszczamy na najdrobniejszych oczkach maszynki do mielenia mięsa co najmniej 2 razy.

W garnku rozpuszczamy miód, wsypujemy zmielony mak. Mieszamy. Dodajemy, cukier,rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz aromat migdałowy. Smażymy chwilę na ogniu. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę (3-4 łyżki ubitej piany z białek odstawiamy do posmarowania ciasta). Delikatne mieszamy z masą makową.

Masę makową dzielimy na trzy części.

Przygotowanie strucli :

Strucle makowe
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanej lekko mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Smarujemy rozwałkowane ciasto odłożoną ubitą pianę z białek. Wykładamy masę makową i równomierne rozsmarowujemy na cieście. Każdy kawałek ciasta zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę.

Roladki makowe układamy w formie na keks wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni .
Po upieczeniu wyciągamy z foremek i studzimy.


Tagi:

rolady ciasta