SUPERPRZEPIS

Szarlotka z budyniem

  • 8
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (8)

Mamy piękną złotą jesień. Jabłek mnóstwo o tej porze roku, więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika.

Składniki:

Szarlotka z budyniem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 4 żółtka
  • masło 250 g
  • szczypta soli
  • 125 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1.1/2 kg jabłek kwaskowych
  • 125 g ksylitolu

Pianka:

  • budyń śmietankowy ( 2 małe)
  • 25 g ksylitolu
  • 4 białka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka, wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło. Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy, zagniatamy na stolnicy silikonowej.
Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto. Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem.
Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Pianka:

Ubijamy białka z odrobiną soli, dodajemy ksylitol i ubijamy na sztywno. Wsypujemy budyń i jeszcze chwile miksujemy.

Jabłka :

Jabłka obieramy, wycinamy środki i trzemy na tarce, wkładamy do garnka i na małym ogniu przesmażamy do odparowania soku. Dodajemy ksylitol i jeszcze z 15 minut. Zostawiamy do ostudzenia.

Szarlotka z budyniem
Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol .
Szarlotka z budyniem
Dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników.
Szarlotka z budyniem
Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy silikonowej.
Szarlotka z budyniem
Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem.
Szarlotka z budyniem
Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem.
Szarlotka z budyniem
Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka
Szarlotka z budyniem
Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach .

Tagi:

szarlotka