Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krucha szarlotka z kwaskowatymi jabłkami, cynamonem oraz z warstwą waniliowego budyniu. W sam raz do popołudniowej herbaty/kawy.

Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z budyniem

 

 

  • nadzienie:
  • ok. 1,2kg kwaśnych jabłek
  • ok. 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego

 

  • budyń:
  • 400ml mleka
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego z cukrem

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem
Mąkę i proszek wymieszać z cukrem, dodać posiekaną margarynę, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść szybko ciasto. Następnie zafoliować je i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Jabłka obrać i pokroić niedbale w mniejsze kawałki lub kostki. Do garnka wrzucić jabłka i przesmażyć je chwilę, następnie dodać cynamon oraz cukier, smażyć kilka minut aż jabłka lekko zmiękną. Na koniec dodać 2 łyżeczki budyniu i wymieszać. Resztę budyniu przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i wyłożyć formę kwadratową o boku 24cm. Podsypać bułką tartą, aby wsiąkła płyn jabłek. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, wyrównać. Na wierzchu jabłek wyłożyć budyń i rozprowadzić go. Na wierzch pokruszyć w dłoniach resztę ciasta. Piec całość ok. 50 min. w 180st. C
Szarlotka z budyniem
Jabłka pokroić i przesmażyć z cukrem i cynamonem.
Szarlotka z budyniem
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia.
Szarlotka z budyniem
Na cieście wyłożyć przesmażone jabłka....
Szarlotka z budyniem
Ułożyć warstwę budyniu i pokruszyć resztę ciasta.