AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Szarlotka z budyniem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu.

Szarlotka z budyniem. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z budyniem.

 

  • CIASTO:
  • 4 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3 szkl. mleka
  • 1 kg kwaśnych jabłek.

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem.
KRUCHE CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Dodać utarte jajka , wszystko dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na połowę - jedną ( może być trochę więcej niż połowa ) rozwałkować i wyłożyć do blaszki 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką- boki blaszki też wyłożyć ciastem !!. Blaszkę wstawić do lodówki. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka, pokroić na ósemki lub ćwiartki, a następnie na plasterki. BUDYŃ: Ugotować budyń z podanych składników, dodając tyle cukru, ile jest w przepisie. Na rozwałkowanym cieście ułożyć kawałki jabłek , a na nich rozprowadzić budyń ( najlepiej gorący, bo jak wystygnie to zgęstnieje). Wierzch posypać startą na tarce częścią ciasta z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w temp. 180 st.C. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Szarlotka z budyniem.
Upieczona szarlotka z budyniem, jeszcze tylko posypać cukrem pudrem....