Sposób przygotowania:
Szarlotka z budyniem i rabarbaremETAP 1:
Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, przełożyć do garnka. Wlać ok. 2 litry wody i zagotować. Dodać kilka łyżek cukru i gotować aż rabarbar się rozpadnie. Wystudzić i dobrze odcedzić. Kompot oczywiście zostawić do picia.
Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną rozwałkować i przełożyć do blachy 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka przełożyć do miski. Dodać odcedzony rabarbar. Wsypać galaretki. Dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto. 2 szklanki mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Włożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta rwąc je na małe kawałeczki. Ciasto piec ok. godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.