WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szarlotka z budyniem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście z jabłkami prażonymi domowej roboty i rabarbarem z kompotu, z budyniem waniliowym.

Szarlotka z budyniem i rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka z budyniem i rabarbarem

Ciasto:

  • ok. 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jajka
  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • ok. 600 ml musu jabłkowego (u mnie domowej roboty)
  • kilkanaście łodyg rabarbaru
  • kilka łyżek cukru
  • 2 galaretki (u mnie przeźroczyste)
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (taki na 3/4szkl. mleka)
  • 2,5szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem i rabarbarem

ETAP 1:

Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, przełożyć do garnka. Wlać ok. 2 litry wody i zagotować. Dodać kilka łyżek cukru i gotować aż rabarbar się rozpadnie. Wystudzić i dobrze odcedzić. Kompot oczywiście zostawić do picia.

Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną rozwałkować i przełożyć do blachy 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka przełożyć do miski. Dodać odcedzony rabarbar. Wsypać galaretki. Dobrze wymieszać i wyłożyć na ciasto. 2 szklanki mleka zagotować. W 0,5szkl. mleka rozmieszać budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko i mieszając gotować do zgęstnienia. Włożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta rwąc je na małe kawałeczki. Ciasto piec ok. godzinę w 180 stopniach. Wystudzić.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem i rabarbarem
Ciasto z rabarbarem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Szarlotka z budyniem i rabarbarem
Reszta ciasta w drobnych kawałkach ułożona na wierzchu ciasta
Szarlotka z budyniem i rabarbarem
Ugotowany gorący budyń wyłożony na ciasto.
Szarlotka z budyniem i rabarbarem
Jablka z rabarbarem i galaretką wyłożone na ciasto
Szarlotka z budyniem i rabarbarem
Zagniecione ciasto kruche do "szarlotki".