Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na podwieczorek polecam pyszny sernik. Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami. Prosty i szybki w wykonaniu. Dla wielbicieli masła orzechowego.

Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami

Składniki:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag sera na sernik (u mnie taki w wiadereczku)
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 kopiastych łyżek masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i rodzynkami
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser, budynie w proszku i masło orzechowe, dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy około 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Upieczony sernik studzimy. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie sernik ładnie się kroi.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 21 cm.

Ser gotowy z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Sernik można pokroić na 12 porcji.