kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Szarlotka z budyniem wg kasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z moich ulubionych ciast.

Szarlotka z budyniem wg kasi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z budyniem wg kasi

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 2 jaja
  • Masa I:
  • 1,5 kg jabłek
  • Masa II:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem wg kasi
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka zagnieść. Odstawić ciasto na 15 min do lodówki, następnie podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie, na niej ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować budyń w podanej ilości mleka, gorący wylać na jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć budyń. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min w temp. 160 - 170 st. C. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z budyniem wg kasi
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż budyń stężeje.