SUPERPRZEPIS

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

  • 3
  • paulina57
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z wierzchnią warstwą z dżemu brzoskwiniowego. Idealne jesienne ciasto.

Składniki:

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

ciasto

  • mąka 2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • żółtko 3 szt
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • masło 25 dag
  • smalec 1 łyżka

farsz

dodatkowo

  • dżem brzoskwiniowy 2 słoiczki po 150g

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier, margarynę i smalec. Zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

Obrane jabłka zetrzeć odcisnąć sok i doprawić do smaku cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem, nadmiar odkroić. Wyłożyć masę jabłkową na ciasto.

Z pozostałego ciasta wyciąć paski układając na masie jabłkowej w kratkę. Ciasto piec około 50 minut. Dżem przełożyć do rondla i podgrzewać mieszając aż się rozpuści (nie gotować ).

Dżem wylać na zimne ciasto. Pozostawić, aż dżem zastygnie.
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Ciasto rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem, nadmiar odkroić.
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Wyłożyć masę jabłkową na ciasto równomiernie
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Z pozostałego ciasta wyciąć paski układając na masie jabłkowej w kratkę.
Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym
Dżem wylać na zimne ciasto. Pozostawić aż dżem zastygnie.

Tagi:

szarlotka