misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Pyszna szarlotka na kruchym cieście

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna, delikatna i szybko znikająca szarlotka. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Pyszna szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna szarlotka na kruchym cieście

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa jabłkowa:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Masa jabłkowa:



Jabłka dokładnie umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zatrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Jeśli jabłka miały dużo soku to dobrze go odparować, bo inaczej ciasto nasiąknie nam sokiem i będzie wyglądało mało apetycznie. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon do smaku. Ja przyznam się szczerze nie dodałam do jabłek ani grama cukru bo jabłka były tak słodkie i soczyste, że jakbym dała choć łyżeczkę cukru nikt by tej szarlotki nie zjadł:) Gotowe dobrze przesmażone jabłka odstawić do całkowitego ostygnięcia.



Ciasto:



Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto nam się podpiekło.



W czasie gdy ciasto się podpieka rozwałkowujemy drugą część ciasta, którą przykryjemy masę jabłkową.



Po upływie 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie dokładnie ostudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową nakładamy rozwałkowane wcześniej ciasto. Jeśli po bokach odstaje to je przycinamy do wielkości formy.

Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st. Gotowe posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia.
Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Jabłka przełożyć do garnka i dokładnie przesmażyć. Następnie dobrze ostudzić.
Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Jabłka dokładnie umyć, obrać pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na dużych oczkach tarki
Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę. Następnie ponakłuwać ją widelcem
Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto.