Sposób przygotowania:
Pyszna szarlotka na kruchym cieście
Masa jabłkowa:
Jabłka dokładnie umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zatrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Jeśli jabłka miały dużo soku to dobrze go odparować, bo inaczej ciasto nasiąknie nam sokiem i będzie wyglądało mało apetycznie. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon do smaku. Ja przyznam się szczerze nie dodałam do jabłek ani grama cukru bo jabłka były tak słodkie i soczyste, że jakbym dała choć łyżeczkę cukru nikt by tej szarlotki nie zjadł:) Gotowe dobrze przesmażone jabłka odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto:
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto nam się podpiekło.
W czasie gdy ciasto się podpieka rozwałkowujemy drugą część ciasta, którą przykryjemy masę jabłkową.
Po upływie 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie dokładnie ostudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową nakładamy rozwałkowane wcześniej ciasto. Jeśli po bokach odstaje to je przycinamy do wielkości formy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st. Gotowe posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia.
Jabłka dokładnie umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zatrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć do garnka i przesmażyć. Jeśli jabłka miały dużo soku to dobrze go odparować, bo inaczej ciasto nasiąknie nam sokiem i będzie wyglądało mało apetycznie. Pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon do smaku. Ja przyznam się szczerze nie dodałam do jabłek ani grama cukru bo jabłka były tak słodkie i soczyste, że jakbym dała choć łyżeczkę cukru nikt by tej szarlotki nie zjadł:) Gotowe dobrze przesmażone jabłka odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto:
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę. Następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 20 minut, by ciasto nam się podpiekło.
W czasie gdy ciasto się podpieka rozwałkowujemy drugą część ciasta, którą przykryjemy masę jabłkową.
Po upływie 20 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie dokładnie ostudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową nakładamy rozwałkowane wcześniej ciasto. Jeśli po bokach odstaje to je przycinamy do wielkości formy.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około godziny do zrumienienia w temp. około 180 st. Gotowe posypać cukrem pudrem i zostawić do ostygnięcia.
evita0007
misia5
Eeee tam na pewno nie jest, aż tak źle:)
anemon
misia5
Niech żyją wielbiciele szarlotek:)
BozenaMatuszczyk