Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami prażonymiCiasto
Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Wbić jajka. Wkroić zimną margarynę lub masło. Wlać śmietanę. Wszystko zagnieść szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok godzinę lub 2.
Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę. Wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem krusząc je w palcach tak aby powstało coś na kształt kruszonki.
Szarlotkę piec ok. godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
Jabłka
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, taką większą kostkę i wrzucić do garnka. Wsypać cukier waniliowy i zwykły i prażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Jabłka wymieszać ze szczyptą cynamonu, wystudzić przed wyłożeniem na ciasto. Można jabłka wymieszać z ok. 0,5szkl. kaszy manny żeby były ściślejsze.