WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Szarlotka z jabłkami prażonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z jabłkami uprażonymi wcześniej na marmoladę z dodatkiem cynamonu.

Szarlotka z jabłkami prażonymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka z jabłkami prażonymi

Ciasto

Jabłka prażone

  • ok. 2kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier zwykły (ilość w zależności od tego jak kwaśnych jabłek używamy)
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 0,5szkl. kaszy manny

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jabłkami prażonymi

Ciasto

Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Wbić jajka. Wkroić zimną margarynę lub masło. Wlać śmietanę. Wszystko zagnieść szybko na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na ok godzinę lub 2.

Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą częścią ciasta wylepić blaszkę. Wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem krusząc je w palcach tak aby powstało coś na kształt kruszonki.

Szarlotkę piec ok. godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Jabłka

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, taką większą kostkę i wrzucić do garnka. Wsypać cukier waniliowy i zwykły i prażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.

Jabłka wymieszać ze szczyptą cynamonu, wystudzić przed wyłożeniem na ciasto. Można jabłka wymieszać z ok. 0,5szkl. kaszy manny żeby były ściślejsze.

Szarlotka z jabłkami prażonymi
Szarlotka po upieczeniu w trakcie dekorowania cukrem pudrem
Szarlotka z jabłkami prażonymi
Szarlotka na kruchym cieście przed oprószeniem cukrem pudrem

Tagi:

szarlotka