Sposób przygotowania:
Szarlotka z kruszonką na ciepło
Na stolnicy posiekaj mąkę, śmietanę, żółtka, masło, cukier puder i jedną torebkę cukru waniliowego następnie szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.
Podziel ciasto na 2 części, jedną połówkę zostaw w lodówce. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na grubych okach bezpośrednio na blachę wysmarowaną masłem. Przyciśnij ciasto pięściami aby przywarło do dna. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych okach, posyp cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz ok. 45-50 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Posyp kruszonkę cukrem pudrem przez sitko.
Podziel ciasto na 2 części, jedną połówkę zostaw w lodówce. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na grubych okach bezpośrednio na blachę wysmarowaną masłem. Przyciśnij ciasto pięściami aby przywarło do dna. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych okach, posyp cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz ok. 45-50 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Posyp kruszonkę cukrem pudrem przez sitko.