Sposób przygotowania:
Szarlotka z pianką 4
Masło siekamy nożem na stolnicy, razem z mąką. Łączymy obydwa składniki i dodajemy żółtka razem z cukrem waniliowym. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min. To będzie spód naszego ciasta. W między czasie przygotowujemy nadzienie do ciasta. Miękki gatunek jabłek kroimy na kawałki, dodajemy cukier i odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i prażymy do miękkości. Nadzienie pozostawiamy do wystudzenia i przygotowujemy piankę, która będzie na wierzchu ciasta. W tym celu ubijamy na sztywno białka i dodajemy cukier puder. Ubijamy do momentu aż masa będzie szklista. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i przenosimy na brytfannę. Ciasto jest bardzo kruche więc możemy mieć problem z przeniesieniem go w całości, dlatego bez obaw możemy "sklejać" go po kawałku na blasze. Sam spód wstawiamy do piekarnika na 210' C do momentu aż dobrze się zarumieni. Następnie wykładamy na ciasto prażone jabłka i całość przykrywamy pianką z białek. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na 180' C i pieczemy, aż pianka się zarumieni.
marietta