LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Szarlotka z Rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka z Rabarbarem na urodziny

Szarlotka z Rabarbarem

Składniki:

Szarlotka z Rabarbarem

 

  • Na ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • 30 dag
  • tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ! otarta skórka z cytryny
  • 1 kg Rabarbaru szklanka cukru
  • kawałek wanilii

 

  • a do piany
  • 4 białka
  • 20 dag cukru z wanilią
  • i wiórka kokosowe (ile kto lubi)

Sposób przygotowania:

Szarlotka z Rabarbarem
Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto,ochłodzić w lodówce.Usmażyć dżem rabarbarowy (jak do musu)trochę więcej niż połowa ciasta włożyć tortownice (dno i boki do połowy wysokości ) podpiec na gorącym piekarniku .Wyjąć posypać spód wiórkami zmieszanymi z tartą bułką nałożyć dżem rabarbarowy i znów posypać wiórkami i bułką tarta a na końcu dość grubo kruszonką z pozostałego kruchego ciasta .wstawić do piekarnika i dopiec na rumieniowy kolor,Zarumieniają szarlotkę wyjąc i przykryć pianą i jeszcze raz wstawić na trochę do piekarnika góra 2,3 minutki dobrze przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień Gdy piana nabierze koloru jasnego ( będzie wiadomo kiedy) no i wystarczy wyjąć szarlotkę i gotowe