Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Szarlotka z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Przed wyłożeniem na ciasto masy jabłkowej należy posypać je tartą bułką.

Szarlotka z winem

Składniki:

Szarlotka z winem

 

  • 40dag.mąki,
  • 25dag.masła,
  • 25dag.cukru,
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2jajka,
  • 10dag.rodzynek,
  • 1i1/2kg.jabłek,
  • sok z cytryny,
  • 1\4litra białego wina,
  • trochę cynamonu,
  • 1op.cukru waniliowego,
  • 1op.budyniu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z winem
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem,dodać proszek do pieczenia,jajka,1/2 cukru i cukru waniliowego,zagnieść ciasto,zawinąć je w folię i włożyć na 30min.do lodówki.Rodzynki sparzyć i odstawić na kilka minut,osączyć.Jabłka obrać,pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny.Wino zagotować z cynamonem(ok.1/2łyżeczki),resztą cukru i cukru waniliowego,włożyć jabłka,dusić ok.5min.zagęścić budyniem wymieszanym z wodą.Dodać rodzynki.tortownicę wylepić 2/3ciasta,wypełnić masą jabłkową z pozostałego ciasta zrobić na masie kratkę i piec ok.50min.w 180:C.

Tagi:

szarlotka