lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szarlotka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka. Czuć na korytarzu i u sąsiadów.

Szarlotka z żurawiną Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szarlotka z żurawiną

Składniki:

  • 3 szklanki maki pszennej typ 500
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka zimnego masła (200 g )
  • ksylitol 125 g
  • łyżka cukru waniliowego
  • 5 żółtek L
  • szklanka żurawiny suszonej
  • śmietana 12% 4 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka 1/1/2 kg
  • ksylitol 150 g
  • białka 5 szt

Sposób przygotowania:

Szarlotka z żurawiną

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Krok 2

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki a trzecia na sam wierzch na końcu.

Krok 3

Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy jakieś 30 minut na gazie. Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną na całej powierzchni.

Krok 4

Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka".
Pieczemy w 170 stopniach koło godziny (przykrywam górę zawsze by beza nie ściemniała), a na końcu ściągam folie aluminiową.

Szarlotka z żurawiną
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.
Szarlotka z żurawiną
Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Szarlotka z żurawiną
Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki.
Szarlotka z żurawiną
Jabłka ścieramy na tarce , odciskamy sok dodajemy ksylitol i prażymy jakieś 30 minut na gazie.
Szarlotka z żurawiną
Schłodzone jabłka przekładamy do formy z ciastem, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy żurawiną na całej powierzchni .
Szarlotka z żurawiną
Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno i wykładamy na jabłka. Trzecią cześć ciasta rwiemy w palcach i " rzucamy na ubite białka"Pieczemy w 170 stopniach koło godziny